Dietes amb diferents índex glicèmics y càrrega glucèmica

Elaborat per Vanessa Cabrejo, Dietista-Nutricionista Clínica.

Resum sobre el controvertit paper de les dietes de baix índex/càrrega glucèmica respecte a la millora de factors de risc cardiovascular.
¿La seva aplicació resulta beneficiosa? o ¿encara no hi ha suficient evidència científica al respecte?

Effect of Diets Differing in Glycemic Index and Glycemic Load on Cardiovascular Risk Factors: Review of Randomized controlled-Feeding Trial

Kristo, A.S.; Matthan, N.R.; Lichtenstein, A.H. Efecte de les dietes amb diferents índex glicèmics y càrrega glucèmica vers els factors de risc cardiovascular: Revisió de Assajos Alimentaris controlats i aleatorizats.

Effect of Diets Differing in Glycemic Index and Glycemic Load on Cardiovascular Risk Factors: Review of Randomized Controlled-Feeding Trials. Nutrients 2013, 5, 1071-1080. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23538939

Introducció: L'índex glicèmic (IG) és una escala del 0-100 que mesura la capacitat que presenta un determinat aliment (amb un contingut de 50gr d'hidrats de carboni) per incrementar la concentració plasmàtica de glucosa, durant un període de 2 hores després de la seva ingesta, utilitzant com a referència el sucre de taula o el pa blanc. La càrrega glucèmica (CG), es calcula ajustant el valor en l'IG dels aliments per a la mida d'una ració de consum estàndard, segons es quantifiqui pel contingut d'hidrats de carboni. Malgrat que aquest sistema va ser promogut com una guia útil per reduir el risc de patir malalties cròniques associades a l'elecció alimentària, actualment hi ha una gran controvèrsia vers el paper de les dietes amb baix o elevat IG sobre la modulació dels factors de risc cardiovascular (FRC).

Objectiu del estudi: Conèixer els efectes de les dietes amb diferents IG/CG sobre els FRC.

Metodología: Es va realitzar una recerca avançada a Pubmed de 1723 assajos clínics o assajos controlats-aleatoritzats publicats entre el Gener del 2002 i del Desembre del 2012, dels quals només 10 van ser seleccionats ja que complien tots i cadascun dels criteris d'inclusió: participants adults amb una edat ≥ 19 anys , en seguiment amb dieta de baix o elevat IG/CG (< del 10% diferència en energia entre les dues), durant un període de seguiment mínim de 4 setmanes i aquells en què es van recollir variables relacionades amb la homeòstasi de la glucosa, concentració plasmàtica de lípids i marcadors d'inflamació.

Resultats: Es van observar dades inconsistents de la dieta de baix IG sobre la glucèmia en dejú. Dels 4 estudis identificats, només 2 van registrar un augment significatiu de les concentracions de glucosa en dejú després del consum d'una dieta de baix IG en comparació amb una dieta d'elevat IG. Respecte al perfil lipídic es van trobar resultats contradictoris sobre les concentracions plasmàtiques de colesterol total, colesterol-LDL i colesterol-HDL. El tipus de dieta no va tenir efectes significatius sobre les concentracions plasmàtiques de triglicèrids. Pel que fa als marcadors inflamatoris (Proteïna C reactiva, interleucina-6, i factor de necrosi tumoral alpha) no van ser afectats significativament pel valor de l'IG de les dietes.

Conclusió: Actualment el nombre d'assajos clínics controlats-aleatoritzats disponibles per comparar dietes de baix i elevat IG/CG, durant un mínim de 4 setmanes que incloguin variables relacionades amb l'homeòstasi de la glucosa, marcadors lipídics i marcadors d'inflamació és molt limitat, per la qual cosa la seva aplicació per formular recomanacions dietètiques és encara prematur.

 

Aquest lloc fa servir cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús. Saber més

Accepto
Política de cookies
Definició i funció de les cookies.
 
Una cookie és un fitxer que es descarrega al seu ordenidor/tablet/smartphone a l'accedir a determinades pàgines web. Les cookies permeten a una pàgina web, entre d'altres coses, enmagatzemar i recuperar informació sobre els costums de navegació d'un usuari o del seu equip.
 
Cookies que utilitzem.
 
Cookies tècniques:
Són aquelles que permeten gestionar la sessió, el registre i sol·licitud d'informació des dels diferents formularis de l'aplicació, controlar la comunicació de dades i l'utilització dels serveis. La seva finalitat és la de donar els serveis sol·licitats per l'usuari d'acord amb els termes de la política de cookies i la normativa.
 
Cookies d'anàlisi:
Són aquelles que tractades per nosaltres o per tercers (Google Analytics, Adobe Analytics o altres), ens permeten quantificar el nombre de visites a pàginas i seccions, llocs visitats prèviament, navegadors utilitzats i temps de navegació. La finalitat és l'elaboració d'informes estadístics sobre el tràfic en el lloc web i la usabilitat del mateix.
 
Cookies de configuració:
Són aquelles que permeten adaptar als usuaris funcions de la web com l'idioma, la presentació de continguts. La finalitat és millorar i adequar l'us al perfil de cada usuari.
 
Administració de les cookies
 
En qualsevol moment l'usuari pot desactivar, eliminar o bloquejar les cookies que s'hagin instal·lat anteriorment utilitzant els paràmetres de configuració del seu navegador.
 
Els navegadors més utilitzats com: Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox i Safari permeten desactivar, bloquejar o eliminar les cookies. Trabarà informació en la documentació de cada un d'ells.
•Chrome, des de http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=es&answer=95647
•Explorer, des de http://windows.microsoft.com/es-es/windows7/how-to-manage-cookies-in-internet-explorer-9
•Firefox, des de http://support.mozilla.org/es/kb/habilitar-y-deshabilitar-cookies-que-los-sitios-we
•Safari, des de http://support.apple.com/kb/ph5042
 
Cipsalut, S.L. no es fa responsable de la política de privacitat de tercers, ni dels possibles cambis en les funcionalitats ni documentació dels link inclosos a la informació dels navegadors.
 

Si vosté com a usuari té qualsevol dubte sobre la informació que aquí li facilitem pot dirigir-se a: cipsa@cipsalut.es

Rehab Los Angeles